Jak przygotować napar z ziół?

Mimo iż większość z nas nie zdaje sobie z tego sprawy, to zioła spożywamy niemal codziennie. Niemniej jednak, jeśli weźmiemy pod uwagę przygotowanie z nich naparu czy nalewki, to nie ma już tak łatwo, bo w dalszym ciągu wielu nie wie, jak to robić i jeśli już to takie napoje przygotowuje źle. Podpowiadamy wam w związku z tym, jak przygotować nie tylko napar z ziół, ale także wywar i nalewkę. Mamy nadzieję, że teraz na ich przygotowanie w różnej formie będziecie decydować się o wiele częściej aniżeli ma to miejsce obecnie. Na pewno warto, bo nie da się ukryć, że zioła są dziś równie skuteczne a nieraz nawet i skuteczniejsze od leków stosowanych w medycynie konwencjonalnej.

Wywary

Wywar powstaje z gotowania najtwardszych części ziół, a więc korzeni, nasion i orzechów. Przygotowanie wywaru jest bardzo proste. Należy rozdrobić części ziół i usadowić je w naczyniu z wodą, zakryć i gotować przez dziesięć minut. Następnie wywar odcedzamy od rozdrobnionych części ziół.

Napary

Napary są najczęstszą formą przygotowania ziół. Przygotowujemy je tak samo jak popularną herbatę. Zalewamy w związku z tym zioła znajdujące się w szklance czy kubku, przykrywamy i odstawiamy do zaparzenia.

Nalewki

Z ziół przygotować można także nalewki. Rozumiemy przez nie wydobycie składników leczniczych za pomocą wody i alkoholu. Przygotowując nalewkę, należy umieścić zioła w odpowiednim naczyniu i zalać je roztworem wody z alkoholem zachowując proporcję 1:5 dla ziół suszonych i 1:2 dla ziół świeżych.

This article has 2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *