Żywność ekologiczna – co to oznacza?

Żywność ekologiczna – co to oznacza?

Żywność ekologiczna zdobywa coraz większą popularność – na półkach sklepowych znajduje się coraz więcej produktów, opisanych jako naturalne, eko czy też bio. Są one zwykle droższe od pozostałych produktów, a wiele osób nie jest pewnych, czy warto zdecydować się na ten wydatek, czy też lepiej zostać, przy zwykłym, tanim jedzeniu. Naszym zdaniem, znacznie lepiej jest wybrać prawdziwą żywność ekologiczną.

Produkty bio są wyprodukowane w ponad 95% (a zwykle w 100%) bez użycia nawozów i pestycydów sztucznego pochodzenia, a także nasion, które nie podlegały radiacji i nie są modyfikowane genetycznie.

Ekologiczne metody uprawy, które stosuje się przy produkcji produktów bio, nie powinny prowadzić do niszczenia ani zanieczyszczenia środowiska. W XXI wieku często nie wiadomo, czy żywność, którą kupujemy w sklepie, nie zawiera pestycydów i innych substancji, które negatywnie wpływają na organizm. Wybierając produkty bio, mamy pewność, że nie będą one prowadziły do problemów związanych z funkcjonowaniem naszego organizmu, zarówno teraz, jak i w przyszłości. Dziś coraz śmielej wprowadza się do sklepów produkty GMO, mimo tego, że nie wiadomo, jaki będą miały one wpływ na organizm w dłuższej perspektywie.

Żywność ekologiczna kosztuje nawet kilkukrotnie drożej od zwykłej, ale wybierając ją, otrzymujemy wiele korzyści – oprócz pozytywnego wpływu na zdrowie, zyskujemy świadomość, że niszczy ona środowiska naturalnego. Mniejsza ilość pestycydów, nawozów sztucznych i produktów GMO, wpływa pozytywnie na naszą planetę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *